MSSD Recipes 


Food

American Pancakes


(Made 2002-2016)


1,5 persons

2,5 dl  Flour
10 ml   Baking powder
1       Egg
2,5 ml  Salt 
30 ml   Sugar
2,5 dl  Milk
        Butter
        Maple syrup

Put flour, sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix the eggs in the milk.
Pour the egg mix into the dry ingredients while mixing. Add the butter.

Fry the pancakes on average heat. Make the pancakes approximately 10cm in diameter.
Keep the finished pancakes warm in the oven on low temperature.

Serve with maple syrup.


American Blueberry Pancakes with Maple Syrup



4 personer (22,5 pannkakor)
(3 pers inom parantes)

(5 dl)    7,5 dl Vetemjöl
(2 msk)   0,5 dl Socker
(4 tsk)   2 msk  Bakpulver
(2,5 krm) 4 krm  Salt
(2)       3      Stora ägg, rumstempererade och lätt vispade
(5 dl)    7,5 dl Mjölk, rumstempererat
(1,75 dl) 3 dl (180g) Blåbär, frysta (använd direkt som frysta)
(2 msk)   0,5 dl Smör
                 Lönnsirap

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Blanda äggen i mjölken.
Häll äggblandningen i de torra ingredienserna under omrörning. Tillsätt smält smör och blåbär.

Stek pannkakorna på medellåg värme. Gör pannkakor cirka 10 cm i diameter.
Håll pannkakorna varma i ugnen på låg temperatur.

Servera med lönnsirap.	
    
   

4,5 persons (22,5 pancakes)

7,5 dl  Flour
0,5 dl  Sugar
30 ml   Baking powder
3,75 ml Salt
3       Large eggs, room temperatured and lightly whipped
7,5 dl  Milk, room temperatured
3 dl (180g) Blueberrys, frozen (use directly as frozen)
0,5 dl  Butter
        Maple syrup

Put flour, sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix the eggs in the milk.
Pour the egg mix into the dry ingredients while mixing. Add the butter and the blueberrys.

Fry the pancakes on average heat. Make the pancakes approximately 10cm in diameter.
Keep the finished pancakes warm in the oven on low temperature.

Serve with maple syrup.
    


American Banana Pancakes With Blackberries
(Made first time 2013)
 
8 små pannkakor

2 msk   smör
1       ägg
2,5 dl  vetemjöl
2 tsk   bakpulver
1 tsk   vaniljsocker
2,5 dl  lättmjölk
2       mogna bananer
0,5 krm salt
2 dl    frysta björnbär
        smör till stekning (0,5 tsk per pannkaka)
        florsocker till garnering
        Lönnsirap

Smält smör och vispa ner ägg. Ha inte för varmt smör så att ägget stelnar.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. 
Blanda ner mjölblandning och mjölk om vartannat i äggblandningen.
Mosa bananerna, men behåll gärna några lite större bitar. Vänd ner i smeten. 
Stek ca 0,5 dl smet per pannkaka. 
Servera på fat med florsocker och björnbär.
    
Servera med en sked vaniljglass och/eller lönnsirap! 
   
  
8 small pancakes

2 tbsp   butter
1        egg
2.5 dl   flour
2 tsp    baking powder
1 tsp    vanilla
2.5 dl   skim milk
2        bananas
0.5 ml   salt
2 dl     frozen blackberries
         butter for frying (0.5 tsp per pancake)
         powdered sugar for garnish
         maple syrup

Melt the butter and whisk in the egg. Do not use too hot butter so that the egg solidifies.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Stir in flour mixture and milk alternately into the egg mixture.
Mash the bananas, but keep a few larger pieces. Fold into batter.
Fry about 0.5 dl batter per pancake.
Serve on plate with powdered sugar and blackberry.
    
Serve with a spoon of vanilla ice cream and/or maple syrup!


Pancake Muffins
(Made first time 2017)
(Original recipe)
 
6 st muffins

2 msk socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk smält smör
1 pkt bacon
      muffinsformar i muffinsplåt
      florsocker till garnering
      Lönnsirap

Blanda dom torra ingrediensena i en bunke.
Häll i mjölk, ägg och smör och vispa till en smet.
Mikra bacon 3-4 min på lite hushållspapper på en tallrik, hacka och rör ned i pannkakssmeten.
Häll smeten i muffinsformar i muffinsplåt och grädda 10- 15 min på 175°C.
Toppa med mer bacon, ringla över lönnsirap och pudra med florsocker.
Den fluffiga muffinsen är försvinnade god med det salta baconet och den söta sirapen, vill du vara lite 
extra syndig, lägg på en kul glass.
   
  
English...


Belgian Waffles - 2013 style
(Made 2013 (breakfast the day after MSSD)
 
(12 små våfflor) (8 till 10 st 10x10 cm våfflor)

4,7 dl  vetemjöl
2 tsk   bakpulver
0,5 tsk salt
4       ägg, stora, uppdelade på gula och vita
2 msk   socker
0,5 tsk vaniljsocker
4 msk   osaltat smör, smält
4,7 dl  mellanmjölk
        osaltat smör, till gräddningen

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.

Blanda därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan 
bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning så att det inte 
klumpar sig.

Vispa äggvitorna hårt (ca 3 min) och vänd ner i smeten. Grädda våfflorna i ett 
belgiskt våffeljärn (i ca 4 min) och smöra laggen emellanåt.

Servera våfflorna med lönnsirap!



 
   
  
(12 small waffles) (8 to 10 4 by 4-inch waffles)

2 cups        flour
2 teaspoons   baking powder
0.5 teaspoon  salt
4             large eggs, separated
2 tablespoons sugar
0.5 teaspoon  vanilla extract
4 tablespoons unsalted butter, melted
2 cups        milk
              unsalted butter, for the cooking

Mix flour, baking powder, salt and sugar in a bowl.

Then mix together the egg yolks, milk and the melted butter in another
bowl and combine with the flour mixture and whish just until blended.

Beat the egg whites with an electric mixer until soft peaks form, 
about 1 minute.
Gently fold the egg whites into the waffle batter. Do not overmix!

Coat the waffle iron with butter and pour enough batter in iron to 
just cover waffle grid. Close and cook as per manufacturer's instructions 
until golden brown, about 2 to 3 minutes.

Serve waffles with maple syrup!


Burritos
(Made 2002 & 2011)
4 persons (8 burritos)

500g   roast beef or fillet
7,5 ml salt
2 ml   ground black pepper
7,5 ml butter

4      tomatoes
1      yellow pepper
1      iceberg lettuce or other lettuce

Avocado cream:
2      avocados
3 dl   sour cream
7,5 ml squeezed lemon juice
1-2    squeezed garlic pieces
2 ml   salt
0,5 ml black pepper

8      tortilla breads

Cut the vegetables. Mash the avocado and mix with the sour cream. Add the other ingredients in the cream.
Cut the meat in shreds and fry in a pan. Add salt and pepper.
Put meat and vegetables in the tortilla breads and finish with some avocado cream. The wrap them up and eat!


Hamburger
1 hamburger

Minced meat (~200g)
Spices (cayenne pepper, chili pepper, pepper, salt)
Egg yolk
Onion
Tomato
Cheddar cheese
Dressing
Salad
Ketchup
Sour pickled gherkin
Hamburger bread
French fries

Serve with french fries or cole slaw.


Aloha Hawaii Burger
(Made first time 2015)
4 burgare

600 g     fläskfärs
1 tsk     salt
1 krm     svartpeppar
0.25 krm  cayennepeppar
1 msk     dijonsenap
4 skivor  herrgårdsost
Tillbehör
4         färska ananasskivor (eller konserverade)
          olja
4         hamburgerbröd
          Texas BBQ-sås
4         salladsblad
4         skivor lufttorkad skinka
1         liten rödlök i ringar
1         pepparfrukt i ringar
          färsk mynta

Blanda färs och kryddor och senap i en bunke. Skär osten i små tärningar och blanda i. 
Forma till 4 burgare. Grilla eller stel burgarna (5 min på varje sida). Håll varma.
Pensla ananasskivorna med olja och grilla ca 3 min på varje sida.
Stek delade hamburgerbröd i smör.
Servera med tillbehören.
   
4 burgers

600g        minced pork
1 tsp       salt
1 pinch     black pepper
0.25 pinch  cayenne pepper
1 tbsp      dijon mustard
4 slices    cheese
 Accessories 
4           fresh pineapple slices (or preserved)
            oil
4          hamburger buns
            Texas BBQ sauce
4          lettuce leaves
4          slices prosciutto
1          small red onion rings
1          chili pepper in rings
            fresh mint

Mix the minced meat and spices and mustard in a bowl. Cut the cheese into small cubes and mix.
Shape into 4 burgers. Grill or fry burgers (5 minutes on each side). Keep warm.
Brush the pineapple slices with oil and grill 3 minutes on each side.
Fry the hamburger bun halves in butter.
Serve with the accessories.



Animal Style In-n-Out burger
(Made first time 2017)
(Original recipe)
4 personer

800 g grovmalen högrevsfärs
8 skivor cheddarost
4 st hamburgerbröd
4 stora tomatskivor
Salladsblad
Stekt lök
1 gul lök
2 msk vatten
Dressing:
2 msk ketchup
1,5 dl Hellmann's majonnäs
1 msk vinäger
2 tsk finhackad saltgurka
1 tsk honung
2 tsk finhackad lök

Hacka löken till den stekta löken fint. Hetta upp en panna med olja och stek löken mjuk
och gyllene på medelvärme i några minuter. Tillsätt vatten och blanda runt ordentligt. 
Stek tills vattnet har dunstat och löken har blivit mjuk och följsam.

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.

Forma 8 puckar av färsen. Försök att undvika att jobba med färsen för mycket, då fettet 
smälter av värmen från händerna.

Stek hamburgare två i taget i en het stekpanna. Använd gärna en hamburgerpress eller annat 
platt föremål för att platta till burgarna ytterligare. Salta och peppra på båda sidor, 
samt lägg på en skiva ost efter att du har vänt på varje puck. Lägg sedan de två 
köttpuckarna ovanpå varandra.

Bygg ihop burgaren. Börja med att lägga en klick dressing på bottenbrödet. Toppa med 
salladsblad och tomatskiva, därefter lite mer dressing. Lägg på de dubbla köttpuckarna 
med ost, stekt lök och sist hamburgerbrödlocket. Servera
   
4 servings

Ingredients...

Instructions...


Pulled pork sandwich
(Made 2014)
4 personer

ca 1kg fläskkarré i bit
2 st gula lökar
1-2 dl barbecuesås från burk/flaska
Vitt bröd
  1. Ta fram en gryta som funkar att ha i ugnen.
  2. Sätt på ugnen på 125 grader.
  3. Salta och peppra köttet och placera det i grytan.
  4. Skär den gula löken i skivor, placera skivorna ovanpå köttet.
  5. Häll barbecuesåsen ovanpå löken.
  6. Lägg på locket på grytan och ställ in i ugnen.
  7. ös skyn över köttet en gång per timme. Om grytan kokar torr, fyll på med vatten.
  8. Låt grytan stå i ugnen ca 8 timmar.
  9. När grytan gått klar tar du ut den ur ugnen och sliter sönder köttet med två gafflar. Blanda med skyn och tillsätt ev mer krydda efter egen smak.
  10. Servera köttet med det du är sugen på.
   
English...


Sloppy Joes
(Made first time 2017)
(Original recipe)
4 personer

455 g extra mager nötfärs
3/8 lök, tärningar
1-1 / 4 vitlöksklyftor, mosad
5/8 grön paprika, tärningar
160 ml vatten
120 ml ketchup
20 g brunt socker
3 ml dijonsenap
5/8 streck Worcestershire sås
6 g salt eller efter smak
0,7 g grovmalen svartpeppar
160 ml vatten
5/8 nypa cayennepeppar, eller efter smak

Kombinera nötköttet och löken i en kall stekpanna, sätt stekpannan på en 
spisbrännare och vrid värmen till medium. koka och rör om tills nötköttet 
är smuligt och brunat. Rör vitlök och paprika i biffblandningen; 
Fortsätt att laga mat och rör om tills grönsakerna är ömma, 
2 till 3 minuter. Tillsätt 1 kopp vatten. Blanda i ketchup, brunt socker, 
Dijon senap, Worcestershire, salt och peppar. Häll i 1 mer kopp vatten. 
Koka till en simmer. Minska värmen till låg och koka tills blandningen 
blir mycket tjock, 30 till 45 minuter. Justera salt och peppar efter 
behov. Säsong med cayenne.
   
4 servings

455 g extra lean ground beef
3/8 onion, diced
1-1/4 cloves garlic, minced
5/8 green bell pepper, diced
160 ml water
120 ml ketchup
20 g brown sugar 
3 ml Dijon mustard
5/8 dash Worcestershire sauce
6 g salt, or to taste
0.7 g ground black pepper
160 ml water
5/8 pinch cayenne pepper, or to taste 

Combine the ground beef and onion in a cold skillet, place the skillet onto a stove burner, 
and turn the heat to medium; cook and stir until the beef is crumbly and browned. Stir the 
garlic and bell pepper into the beef mixture; continue cooking and stirring until the 
vegetables are tender, 2 to 3 more minutes. Add 1 cup of water. Mix in ketchup, brown sugar, 
Dijon mustard, Worcestershire, salt, and pepper. Pour in 1 more cup of water. Bring to a simmer. 
Reduce heat to low and cook until the mixture becomes very thick, 30 to 45 minutes. 
Adjust salt and pepper as needed. Season with cayenne.


Texas BBQ sauce
(Made first time 2015)
Ca 5 dl

2,5 dl   osötad senap
1,25 dl  socker
0,5 dl   muscovadosocker
1,5 dl   äppelcidervinäger
0,5 dl   vatten
2 msk    chilipeppar
1 tsk    svartpeppar
1 krm    cayennepeppar
1 tsk    soja
2 msk    smör
1 msk    liquid smoke

Blanda allt utom soja, smör och liquid smoke i en liten kastrull.
Koka upp under omrörning och sjud i 20 minuter.
Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud i 10 minuter. 
Låt såsen kallna.
   
About 5 dl

2.5 dl   unsweetened mustard
1.25 dl  sugar
0.5 dl   muscovado sugar
1.5 dl   apple cider vinegar
0.5 dl   water
2 tbsp   chili peppers
1 tsp    ground black pepper
1 pinch  cayenne pepper
1 tsp    soy sauce
2 tbsp   butter
1 tbsp   liquid smoke

Mix everything except the soy sauce, butter and liquid smoke in a small saucepan.
Boil, stirring, and simmer for 20 minutes.
Add soy sauce, butter and liquid smoke and simmer for 10 minutes.
Let the sauce cool.


Homemade French Fries
(Made first time 2015)
4 personer

1 kg   potatis av fast sort (ofta förpackad i pappåse)
3,5 l  rapsolja
       salt

Skala och strimla potatisen på längden med en "alligator".
Låt potatisen ligga i rikligt med kallt vatten i ca 1 timme. 
Häll av vattnet. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. 
Torka den i kraftigt hushållspapper eller i en handduk. 
Hetta upp fritösen till 140 grader. 
Fritera potatisen i 6 minuter. 
Ta upp. 
öka temperaturen till 180 grader. 
Fritera potatisen 4 minuter (till önskad färg). 
Låt den rinna av. Salta och servera genast.
   
4 persons

1 kg   potatoes
3.5 l  rapeseed oil
       salt

Peel and slice the potatoes lengthwise with an "alligator".
Let the potatoes lie in plenty of cold water for about 1 hour.
Pour off the water. Let the potatoes drain in a colander.
Wipe it with thick towels or a towel.
Heat the fryer to 140 degrees centigrade.
Fry the potatoes in 6 minutes.
Take up.
Increase the temperature to 180 degrees centigrade.
Deep-fry the potatoes 4 minutes (to desired color).
Let it drain. Season with salt and serve immediately.


Spare ribs
(Made 2003 & 2011)
Spare ribs
Glaze

Put on the glaze, the earlier the better, one hour or overnight.
Put the oven to 175 degrees.
Put the ribs in the oven for 90 minutes. Begin with the fat side upwards and turn the ribs after half the time.
They are ready when the meat comes off the bones.


Coleslaw
(Made 2003, 2008 & 2011)
350 g white cabbage
200 g carrots
5 ml  yellow onions
30 ml parsley
75 ml mayonnaise
1 dl  crème fraiche 17%
15 ml lemon juice
5 ml  dijon mustard
(5 ml sugar)
      salt
      black pepper

Mix all ingredients for the dressing, mayonnaise, crème fraiche, lemon juice,
dijon mustard (and sugar). Add salt and black pepper.

Remove the outer leaves from the white cabbage and also the bottom.
Then cut the cabbage in small pieces. Grate the carrots and the onion.
Chop the parsley. Mix the vegetables with the dressing.


Elvis sandwich
(Made first time 2004)
1 person

0,5      Mashed bananas
         Peanut butter (1/8 of a jar)
         Butter
2 pieces White sliced bread
         (Strawberry jam)
(Bacon)
(Eggs)

Toast 2 slices of bread.
Put some peanut butter on the first slice and mashed banana on the other
and put the slices together and fry them in butter on both sides.
Split the sandwich into two triangular pieces.

Can be served with fried bacon and scrambled eggs.


Bacon and Scrambled Eggs
4 persons

10     Eggs
2.5 dl milk
5 ml   salt
       White pepper, a pinch

280 g  Bacon




Bruce's Favorite Ceasar Salad


4 persons

3      heads of romaine lettuce
4,5    slices of anchovy filets
       ground black pepper
1,5    piece of garlic
1,5    egg yolk (from large egg)
23 ml  worchestershire sauce
1,5 dl olive oil
23 ml  red wine vinegar
3/8    lemon
       fresh grated parmesan cheese
       hot mustard
       tobasco sauce
       croutons
340g   bacon

1) Cook the bacon until very crisp. Set aside and allow to drain on paper towel.
2) Mix room temperatured egg yolk with mashed garlic and mashed anchovy filets. Mix with black pepper and
   red wine vinegar. Add mustard, worchestershire sauce, tabasco.
2) Slowly add the oil from the anchovy tin while mixing.
3) Slowly add the olive oil, rapidly whipping until you get a thick paste.
4) Squeeze in the lemon.
5) Just before serving, add the lettuce, croutons, crushed bacon and parmesan cheese.
6) Toss thoroughly.


Macaroni and cheese
(Made 2007)
4-6 persons

45 ml   unsalted butter
45 ml   wheat flour
6,25 dl milk, 3% fat
4,5 dl  grated cheddar cheese
2,5 ml  mustard powder
        salt
        cayenne pepper
250g    macaronies, boiled according to the instructions

For the gratination:
2 dl    grated cheddar cheese
1,25 dl brown dried crumbs
2,5 ml  pepper powder
15 ml   unsalted butter, cut in pieces

Melt the butter in a pan. Mix it with the flour and fry for 1 minute on average heat.
Add the milk bit by bit and whip. Let it simmer until the gravy thickens. Stir often.
Take the pan from the stove and add cheese, mustard, salt and cayenne pepper. Stir to
a smooth sauce.
Mix sauce and macaronies in a buttered gratin-dish, ca 20 cm.
Mix cheese, brown dried crumbs and pepper powder and pour it over the macaronies.
Finally add the pieces of butter.
Bake in the oven in 200 degrees celsius for about 25 minutes when the gratin has got
fine colour and it bubbles.


Corn Sausages
(Made 2007)

8 portions

2,5 dl  wheat flour (sifted)
1,75 dl yellow corn flour
30 ml   sugar
7,5 ml  baking powder
2,5 ml  salt
30 ml   butter
1       large egg, lightly whipped
1,75 dl milk, 3%
8       frankfurter/wiener sausages
8       skewers of wood
        cooking oil for deep frying

Mix wheat flour, corn flour, sugar, baking powder and salt in a bowl.
Add butter and mix to a crumbly mass. Add egg and milk and whip lighlty.
Dry the sausages and put them on the skewers. Put the sticky mass as an
even layer on the sausages.
Heat 7-8 cm of oil to 200 degrees celsius in an iron pan.
Deep fry the sausages in the pan for about 4-5 minutes until they get
nice colour. Serve directly.

(Frankfurter sausage is the same as Wiener sausage)

Club Sandwich
(made first time 2013)

4 portions

8 pieces white sliced bread
2-3      chicken fillets
2        bacon
2        tomatoes
1        red onion
4        pieces of lettuce
Dressing:
1 dl     creme fraiche
15 ml    dijon mustard
         salt
         black pepper
         (juice from squeezed lemon)

1. Fry the bacon lightly crispy and leave to try on paper.
2. Fry the chicken in butter. Slice them in 1 cm thick slices.
3. Roast the white bread.
4. Mix the creme fraiche with the mustard and some salt and black pepper and maybe some lemon juice.
5. Build the sandwich: begin with the lettuce, continue with onion rings and tomatoes. Then add the chicken and bacon. 
   Add the dressing and last a slice of bread. 
6. Put a tooth pick through the sandwich.



Philly Cheese Steak Sandwich - 2011 edition
(made 2011)

4 portions

400 g     beef
1         onion
8 slices  cheddar cheese
4         mushrooms
4         pieces of bread, ciabatta or baguette
2         pepper
2         garlic pieces
2 pinches thyme
2 pinches chili powder
2 pinches pepper powder
2 pinches salt
2 pinches black pepper
2         tomatoes

1. Slice the onion and pepper. Hack the garlic and cut the meat in thin slices. Put on the oven. 
2. Fry the onion and pepper for some minutes until the onion change color. Add the spices and add the garlic to fry for the last half minute. Put aside.
3. Fry the mushrooms.
4. Fry the meat, not too hard. Add salt and black pepper. Mix with the vegetables.
5. Add it on the bread and cover with cheese. Put it in the oven and let it melt. Serve directly with tomatoes.



Phily Steak Sandwich Whiz Wit
(made 2017)

(Original recipe)
 
4 sandwiches

6 msk olja
1 stor lök, skivan
700 g strimlad entrecote
2 burkar Santa Maria Dip Nacho Cheese Style
4 frasiga ciabatta
Grön och röd paprika, stekt i olja
Svamp, stekt i olja
Ketchup

Värm en stekpanna eller en non-stick pan över medium värme och tillsätt 3 matskedar olja till pannan och saut löken
till önskad doneness. Ta bort löken och tillsätt den återstående oljan och skaka köttskivorna snabbt på båda sidor.
Lägg 8 uns köttet i rullarna, tillsätt lök och häll ostkiset överst.
Garnera med paprikor, svamp, ketchup.
   
  
4 sandwiches

6 tablespoons Soya bean oil
1 large onion, sliced
24 ounces sliced rib eye
1 jar Cheese Whiz
4 crusty Italian Rolls
Sweet green and red peppers, sauteed in oil (optional)
Mushrooms sauteed in oil (optional)
Ketchup

Heat an iron skillet or a non-stick pan over medium heat and add 3 tablespoons of oil to the pan and saute the onions 
to desired doneness. Remove the onions and add the remaining oil and saute the slices of meat quickly on both sides. 
Place 8 ounces of the meat into the rolls, add onions, and pour the cheese whiz over top. 
Garnish with sweet peppers, mushrooms, ketchup.

Put on the theme song to the first Rocky movie and enjoy.


Cookies

Rocky Road Pizza

(Made 2003)
175 g  butter
1 dl   brown sugar
1      egg yolk
5 ml   vanilla sugar
3,5 dl wheat flour
2,5 dl chocolate
3 dl   marshmallows
1 dl   peanuts
2,5 ml butter

Set the oven to 175 degrees celsius
Whips the butter in a large bowl. Add brown sugar, egg yolk and vanilla sugar.
Whip until porous. Add the wheat flour.
Put the pastry on a baking plate and make a circular pizza, about 30 ca diameter.
Bake it for about 25 minutes until it gets golden brown.
Put 2 dl of the minced chocolate directly over the warm pizza.
Wait 2 minutes until the chocolate has melted. Spread out the chocolate over the pizza with a knife.
Put marshmallows and peanuts over the chocolate.
Bake the pizza another 3 minutes or until the marshmallows becomes puffy.
Let the pizza cool down on the baking plate.
Melt the rest of the chocolate and 2,5 ml butter in a small pan on low heat.
Pour the chocolate over the pizza.
Cut pizza slices. Enyoy!


Bananas Foster
(made 2007)
4 persons

0,5 dl butter
2,5 dl brown sugar
2,5 ml cinnamon
0,5 dl créme de bananes
4      bananas, cut in half length-wise and then cut in two
0,5 dl dark rum
       vanilla ice cream

Mix butter, sugar and cinnamon in a frying pan. Put the frying pan on the stove on low heat
and let it simmer until the suger is resolved. Add crème de bananes and then the bananas.
Add the rum carefully when the bananas start to get soft. Let the sauce simmer until the
rum is warm. Tilt the pan a little bit to put the rum on fire. Take out the bananas
when the fire has died out and put 4 pieces on each plate. Put ice cream on the plates
and pour sauce over the ice cream. Serve directly.


Chocolate- and cheesecake muffins
(Made 2008)
12 muffins

3,5 dl  wheat flour
2,5 ml  baking powder
2,5 ml  bicarbonate
125 g   butter
2,5 dl  raw sugar
3       eggs
1,25 dl cocoa
10 ml   vanilla sugar
1,5 dl  milk
300 g   cream cheese
0,75 dl granulated sugar
15 ml   juice from lemon

Mixture:
Mix flour, baking powder and bicarbonate in a large bowl.
Take a new bowl and stir butter and raw sugar with an electric handmixer until it is fluffy. Then add 2 of the eggs.
Add the cacao and half of the vanilla sugar into the mixture.
Add the milk and the flour, baking powder and bicarbonate and stir until the mixture is smooth.

Filling:
Stir the cheese with an electric handmixer until it is soft.
Add the granulated sugar, the remaining egg, the lemon juice and the rest of the vanilla sugar.

Fill half of the muffin paper cups with the mixture.
Then add the filling and put the remaining mixture over the filling.
Bake for about 25 minutes in 175 degrees celsius.


Blueberry muffins
(Made 2009)
12 muffins

5 dl          flour
1.5 teaspoons baking powder
1 ml          salt
125 grams     unsalted butter
2.5 dl        brown sugar
2             eggs, large
1 teaspoon    vanilla sugar
1.25 dl       whole milk
3.75 dl       blueberries, frozen

Preheat the oven to 200 degrees Celcius. 
Mix flour, baking powder and salt.

Beat sugar and butter until fluffy and white with electric mixer on high speed, 
about 2 minutes. Add the eggs one at a time while whisking. 
Add the vanilla sugar and milk. Turn off the mixer. 
Gently fold the dry ingredients and berries.

Divide the batter into the muffin molds so that they are filled to about two-thirds.
Bake for about 18-20 minutes until the mixture solidified. 
Serve them warm or lukewarm.


Red, White and Blue Cake
(Made 2013)
 
5,165 dl  vetemjöl
5 msk     majsstärkelse/maizena
1 msk     bakpulver
0,5 tsk   salt
3 dl      filmjölk 1,5% 
4         stora äggvitor
3,5 dl    strösocker
1,2 dl    osaltat smör (112 g)
1 tsk     vaniljsocker
2 msk     röd karamellfärg (blir dock bara ljust röd)
2 msk     blå karamellfärg (~2 flaskor Dr Oetker hushållsfärg)
          ströbröd


Mät upp mjöl. Mät upp majsstärkelse/maizena och häll tillsammans med 
mjölet i en mjölsikt eller sil. Sikta ner i en skål. Rör om. 
Sikta igen. Rör om. Sikta igen. Du ska sikta blandningen ungefär 5 gånger.

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en 20 cm rund kakform och ha i ströbröd.

Sikta ihop mjöl-majsstärkelse/maizena-blandningen med bakpulver och salt.
Vispa ihop filmjölk och äggvita i en skål.

Ta en annan stor skål och vispa ihop smör och socker fluffigt med elvisp
i ca 3 min.
Vispa i vaniljsockret.
Tillsätt sedan tredjedel av mjölblandningen, fortfarande vispandes på medelhög 
hastighet. Vispa i hälften av filmjölk-äggsmeten, vispa sedan i hälften av de 
återstående torra ingredienserna tills det är en jämn smet.
Häll i resten av filmjölk- och äggblandningen och tillsätt sedan det sista av de torra 
ingredienserna. 
Slutligen, vispa smeten i 2 minuter så det blandas ordentligt och luftas väl. 

Dela smeten jämnt mellan tre glasskålar. 
Färga två av skålarna, en röd och en blå. 
Häll bara i lite färg i taget tills du fått den nyans du vill ha.
Häll upp varje smet i varsin av de tre kakformarna.

Grädda i 20-25 minuter för 20-cm-form (15 min för 23-cm),
eller tills kakorna har stigit och är fjädrande vid beröring.
Kolla med en tandpetare i mitten.
Låt bottnarna svalna. 

Gör frostingen. Ha frosting på varje lager innan nästa lager läggs på.
Täck sen hela tårtan med frosting med en sprits.

Frostingtips nedan.


Wedding Cupcake Buttercream
(Frosting för 12 muffins)
(1,5 sats lagom för Red, White and Blue Cake)

Recept på grundläggande frosting för muffins och bröllopstårta. 
Det är lätt att göra, och det fungerar väl genom en spritspåse.

7,1 dl  (426 g) florsocker 
2,4 dl  (228 g) smör, rumstempererat
1 tsk           vaniljsocker
1-2 msk         vispgrädde

Vispa ihop socker och smör i en bunke. Vispa sedan i 3 minuter.

Häll i  vanilj och grädde och fortsätt vispa i 1 minut.
Häll i mer vispgrädde om det behövs för önskad konsistens för spritsningen.

Häll upp i en spritspåse och spritsa på muffins.

Tips:
* Detta recept dubblar eller tredubblar väl.
* Det finns ingen anledning att sikta florsocker, om du är orolig att din
 socker är ganska knölig.
* Ersätt inte smör med margarin.
* Tillsätt färg, om så önskas. 

   
  
(10 to 12 servings)

2.5 cups     cake flour
1 tablespoon baking powder
0.5 teaspoon salt
1.25 cups    buttermilk
4            large egg whites
1.5 cups     granulated white sugar
0.5 cup      unsalted butter
1 teaspoon   vanilla extract
1 tablespoon red food coloring (red gel paste coloring)
1 tablespoon blue food coloring (blue gel paste coloring)

Center two racks in the oven and preheat oven to 350°F. Spray three 
8 or 9-inch round cake pans with nonstick spray. 
Add a spoonful of flour to each, shake it around and tap out the excess.

To make the cake: Sift together flour, baking powder and salt. 
Whisk together buttermilk and egg whites in a medium bowl. 
In a large separate, large bowl, use an electric mixer to blend together 
butter and sugar; beat at medium speed for a full 3 minutes, until the 
mixture is very light. Beat in the extract, then add one third of the 
flour mixture, still beating on medium speed. Beat in half of the 
buttermilk-egg mixture, then beat in half of the remaining dry ingredients 
until incorporated. Add the rest of the buttermilk and eggs, then add the 
last of the dry ingredients. Finally, give the batter a good 2 minute 
beating to ensure that it is thoroughly mixed and well aerated. Divide 
the batter evenly between three glass bowls. Color two of the bowls of 
batter- one dark red and one dark blue. Just add the color a little at 
a time until you reach the hue you'd like. Scoop each of the batters 
into their own prepared pan.

Bake for 20 to 25 minutes for 8-inch rounds (15 to 20 for 9-inch), 
or until the cakes have risen and are springy to the touch- a toothpick 
inserted into the centers should come out clean. Transfer cakes to 
cooling racks and cool for about 5 minutes, then run a knife around the 
sides of the cakes. Invert and cool to room temperature right side up 
on wire racks. When cooled, frost the cake as you would a 3-layer cake, 
frosting each layer before adding the next, and then covering the whole 
cake with frosting too. 

Frosting tips below.


Wedding Cupcake Buttercream
Yield: Frosting for 12 cupcakes

Recipe for icing basic cupcakes and wedding cake. It's so easy to make, 
and it works through a piping bag well.

3 cups     powdered sugar
1 cup      butter, at room temperature
1 teaspoon vanilla extract
1 to 2     tablespoons whipping cream

In a large bowl, with a hand or stand mixer, cream together sugar and 
butter on low speed. Mix until well blended. Increase speed to medium and 
beat for another 3 minutes.

Add vanilla and cream and continue to beat on medium speed for 1 minute 
more, adding more cream if needed for desired spreading/piping consistency.

Scoop into a piping bag and pipe decoratively onto cupcakes, or spread onto 
cupcakes as desired.

Tips:
*This recipe doubles or triples well.
*There is no need to sift the powdered sugar, unless you're worried that your 
 sugar is quite lumpy.
*Do not try to replace the butter with margarine or shortening- it won't work out well.
*Add in color, if desired. I like to use colored gel paste instead of liquid food 
 coloring- then you're not messing with adding additional liquid to the perfect 
 consistency of the frosting.



American Chocolate Muffins
(Made first time 2013)
 
12 stora muffins


4 dl    vetemjöl
1,75 dl socker
4 tsk   bakpulver
2 tsk   vaniljsocker
2 krm   salt
1 dl    kakao
175 g   mörk eller ljus choklad efter smak (eller mer choklad)
1       ägg
3 dl    mjölk
1 dl    rapsolja

Sätt ugnen på 175°C. 
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. 
Rör om och blanda väl. 
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. 
Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. 
Fördela smeten i pappersformar för Amerikanska muffins. 
Fyll dem lite mer än hälften. 
Ställ stora chokladbitar på högkant (tag rejäla bitar (gärna två om 
det är blockchoklad)) och tryck ner dem lite, försiktigt så att inte 
all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas 
(det sjunker ner). 
Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen. 

Tips: Grädda gärna i dubbla pappersformar, för att få bättre höjd 
på muffinsen.
   
  
12 large muffins


4 dl    flour
1.75 dl sugar
4 tsp   baking powder
2 tsp   vanilla
2       pinches of salt
1 dl    cocoa
175g    dark or milk chocolate taste (or more chocolate)
1       egg
3 dl    milk
1 dl    canola oil

Preheat the oven to 350°F.
Mix flour, sugar, baking powder, vanilla, salt and cocoa.
Stir and mix well.
Whisk eggs, milk and oil for about 1 minute with electric mixer.
Stir the egg mix into the flour mixture. Stir until smooth.
Divide batter into paper molds for American muffins.
Fill them little more than half.
Place large pieces of chocolate the the paper bold (take big chunks 
(preferably two)) and press them down a bit.
Bake 20-25 minutes in center of oven.


Tip: Bake in double paper cups, to get better height on the muffins.


BB3 Fetekake


Botten
    150 g smält smör
    2 dl Brun Farin
    3 ägg
    2 dl vetemjöl
    1 dl kakao
    1 dl hackad seg kola (t ex dumle)
    1 dl salta jordnötter
    1 dl minimarshmallows 
Kolafluff
    3 dl vispgrädde
    180 g hackad seg kola (t ex dumle) 

Garnering
    hackad seg kola (t ex dumle)
    marshmallows
    jordnötter
    chokladsås 

Sätt ugnen på 175°C.
Botten: Rör ihop smält smör, brun farin, ägg, vetemjöl och kakao i en bunke.
Blanda ner kola, jordnötter och minimarshmallows.
Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna.

Kolafluff: Värm upp grädden, lägg i den hackade kolan och rör om tills den smälter. 
Värm inte på för hög värme - då finns risk att grädden skär sig. 
Låt kallna helt i kylen. Vispa kolagrädden fluffig med elvisp.
Garnering: Bred kolafluffet över kladdkakan. 
Garnera med kola, marshmallows, jordnötter och chokladsås.

    
   
English...
    


Drinks



Egg nog
(Made 2003)


American Dream

(Made first time 2004 and every year since then)
1 glass

4 cl Bourbon
2 cl Sourz Sour Apple
Sprite
Ice
Lime

Put the ice in a highball glass. Pour Bourbon and Sour Apple into the glass.
Fill the glass up with sprite. Put a slice of lime on the edge of the glass
for decoration.


Kentucky Derby
(Made 2005-2017)
1 glass

4 cl Bourbon
2 cl Sourz Pineapple
Coca cola
Ice
Lime

Put the ice in a highball glass. Pour Bourbon and Sourz Pineapple into the glass.
Fill the glass up with coca cola. Put a slice of lime in the glass for decoration.


Caribbean Champagne

(Made 2006)
1 glass

2 cl white rum
2 cl créme de banane
     champagne (cold)
     banana slices (for decoration)

Pour rum and créme de banane in a glass. Pour champagne into the glass.
Mix carefully and decorate with banana slices.


Southern Comfort and Ginger Ale

(Made 2006 and 2007)
1 glass

6 cl Southern Comfort
Ginger Ale
Ice

Put the ice in a highball glass. Pour Southern Comfort into the glass.
Fill the glass up with Ginger Ale.


American Sour

(Made 2007)
1 glass

3 cl Jim Beam Bourbon
3 cl Sourz Sour Apple
2 cl Lime juice
     Ginger Ale
     Slices of lime

Put ice and some slices of lime in a highball glass. Pour up Jim Beam and Sourz Apple.
Fill up with lime juice and Ginger Ale.


Ginger Jim (Made 2015)
1 tumbler glass

2 cl Jim Beam Bourbon
1 cl Sourz Sour Apple
     Ginger Ale
     One slice of lime

Add ice in a tumbler. 
Pour in Jim Beam and Sourz. 
Fill up with Ginger Ale. 
Garnish with a lime wedge.


Foxy Jim

(Made 2007)
1 glass

4 parts Advocaat
1 part  Galliano
1 part  Jim beam Bourbon
4 parts milk

Mix the ingredients thoroughly and pour into a highball or tumbler glass filled with ice.


Margarita
(Made 2008)
6 cl silver tequila
4 cl orange liqueur (Cointreau or Triple Sec)
2 cl limon (Key lime), fresh juice from a lime or Rose's lime juice
Lime

If wanted salt can be put on the edge of the glass. Do that by rubbing a piece of
lime on the edge and then dip the glass in salt on a plate.
Pour the ingredients into a shaker which is filled with 3 quarters of crushed ice.
Shake until cold and pour into the glass (without the ice).
Decorate with a slice of lime.


Kentucky Margarita
(Made 2009)
2 parts Jim Beam Bourbon
1 part  Cointreau
1 part  Lime juice

Shake with ice in a shaker.


American Coffee
(made 2009)
1 glass

3-4cl Jim Beam bourbon
10 ml Brown sugar
      Coffee
      Whipped cream

Serve in a tumbler glass.


Nuremberg goes America
(Made 2010)
Mezzomix
Jim Beam
Sourz Sour Pineapple



Stars and Stripes
(anniversary drink made 2011)
2 cl vodka with red caramel color
2 cl Bols Blue
2 cl Lightly whipped cream


Old Fashioned
(made first time 2014)
4-6 cl Bourbon Whiskey
3-5 stänk Angustura bitter
1 sockerbit
1 apelsinskiva
Sodavatten
(Rött cocktailbär)

Lägg sockerbiten i ett whiskeyglas och fukta den med tre droppar Angostura bitter.
Häll på lite sodavatten och lös upp sockerbiten med hjälp av en sked.
Fyll glaset med is och häll på bourbon. Rör om och dekorera med en apelsinskiva.
Dekorera med ett rött cocktailbär om du vill.


Samuel Adams Summer Ale Sangria

(Made first time 2016)
(2 liter - 4 personer)

2 flaskor Samuel Adams Summer Ale
1 flaska svagt vitt vin, t.ex. söt Riesling
3 dl sodavatten
0,6 dl cognac
0,6 dl Sourz Sour Apple
0,6 dl sockerlag
1 nätmelon (cantaloupe), skalad, skivad och tärnad
2 apelsiner, skurna till halva skivor

Blanda alla ingredienser utom sodavatten i en stor skål, och ställ   
i och kylskåp över natten. Tillsätt sodavatten och servera.

(sockerlag görs genom att blanda lika delar socker och vatten
i en kastrull, koka upp tills del löser sig och sedan låta svalna)
(2 liters - 4 persons)

2 bottles Samuel Adams Summer Ale
1 bottle of light white wine, like a sweet Riesling
1 oz soda water
1/4 cup of cognac
1/4 cup of apple schnapps
1/4 cup of simple syrup
1 honeydew melon, peeled, sliced and diced
2 oranges, cut in to wheels

Directions: Mix all ingredients except soda water together in a large bowl, 
            and refrigerate overnight. Add 1 oz. of soda water, and serve.



Johnny 99

(Made first time 2017)
4 cl Tanqueray Gin
     Vitt vin, Amerikansk Chardonnay     
     Is
4 cl Tanqueray Gin
     White wine, American Chardonnay
     Ice

MSSD-shine

(Made first time 2018)
4 cl Ole Smoky Original Moonshine
     Mountain Dew
     Is

MSSD-shinerita

(Made first time 2018)
6 cl Ole Smoky Original Moonshine
2 cl Lime Juice
1 cl Simple Syrup
3 cl Triple Sec
     Ice

Mix well in a glass over ice


Recipes and ideas for things to do some time in the future

Food

The Boss Perfect Sandwich


Ham, cheese, lettuce and lots of mayonnaise, on white bread


Barbecued The Juicy Lucy Burger

(Original recipe)
 
1 person

250 g nötfärs per burgare (min. 20 % fett)
Salt och nymalen peppar
4 skivor cheddarost

2 salladsblad – t.ex. isbergssallad
2 bifftomater
1 lök – t.ex. salladslök, gul lök eller rödlök
4 goda hamburgerbröd – t.ex. klassiska bröd med sesamfrön ovanpå

Bearnaise-majonnäs
3 dl god majonnäs
2 msk färsk dragon, finhackad
2 tsk dijonsenap
1 mellanstor schalottenlök
Cayennepeppar
Salt och nymalen peppar

I KÖKET
Börja med att röra ihop bearnaise-majonnäsen. Finhacka schalottenlöken. Blanda den med finhackad dragon och majonnäs. Tillsätt dijonsenap och smaka av med cayennepeppar och nymalen peppar. Ställ majonnäsen svalt.

Skölj sallad och tomat ordentligt och låt grönsakerna torka. Skär tomaterna i skivor så att du får fyra hela, fina skivor. Finhacka löken. Ställ grönsakerna åt sidan.

Det är viktigt att nötfärsen har en fetthalt kring 20 %, eftersom det ger biffarna saftighet och smak och förhindrar att de blir torra. Blanda ev. ordentligt med 1 tsk salt per 200 g kött – det hjälper köttet att hålla ihop och behålla formen. Mät upp färsen i biffar à 125 g och forma dem med burgarpressaren. Skär varje skiva av cheddarost i fyra bitar som du staplar ovanpå varandra. Gör en liten fördjupning mitt på varje biff och lägg tärningen av fyra skivor ost där innan du placerar en 125-gramsbiff ovanpå. Forma biffen med fingrarna tills den är helt sluten. Om det finns hål kommer osten att rinna ut under grillningen. Krydda biffarna med salt och peppar.
VID GRILLEN
Förbered grillen för hög, direkt värme. Lägg biffarna på grillen när den har blivit tillräckligt varm. Lägg locket på grillen och låt biffarna stekas tills klar saft har bildats ovanpå. Vänd biffarna och låt dem grillas färdigt – eventuellt över indirekt värme så att de inte bränns vid. Ta av biffarna och låt dem vila så att de behåller sin saftighet. Grilla under tiden hamburgerbröden så att de får grillmönster.
TIPS
Montera burgarna:
Lägg sallad på brödets underdel och tomatskivor och hackad lök ovanpå. Häll på bearnaise-majonnäsen och lägg på de grillade biffarna med en kärna av smält cheddarost. Lägg till sist på hamburgerbrödets lock.
   
  
English...


Belgian Waffles - BB1 style
 
(5-6 våfflor i Åviken 902)

5 dl  vetemjöl
4 dl  mjölk 3%
150 g smör
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2     ägg
2 krm salt

Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt mjölken och det smälta smöret.
Tillsätt äggen.
Vispa ihop med elvisp.
Låt smeten stå i rumsvärme i 20-30 minuter.

Gräddning i Åviken 902-våffeljärn:
Häll 2 dl i laggen per våffla. 1 dl i övre delen och 1 dl i nedre delen.
Bred ut smeten litegrann med en träsmörkniv innan locket stängs.
Grädda i 2 min 30 s.

Servera våfflorna med lönnsirap! 
   
  
English...

Serve waffles with maple syrup!


Drinks